DIIS Comment

Tanzanias kontroversielle præsident Magufuli er død

Vi skal næppe forvente afgørende forandringer fra vice-præsident Samia Suluhu Hassan

Tanzanias præsident John Pombe Magufuli blev i går, onsdag, erklæret død efter kortere tids sygdom. Som præsident delte Magufuli vandene. Han blev valgt på en dagsorden om at skabe forandring, blandt andet ved at bekæmpe sløseri og korruption og implementere regeringspartiets dagsorden, hvor staten skulle spille en større rolle i den økonomisk udvikling. Men internationalt blev han for alvor blev kendt som endnu en populistisk statsleder, der undergravede demokrati og menneskerettigheder og som det seneste år også tog meget let på corona-pandemien. Hans efterfølger bliver vicepræsident Samia Suluhu Hassan fra Zanzibar, en halvautonom del af Tanzania. Selv hvis hun måtte have andre prioriteter end Magufuli, skal vi næppe forvente afgørende forandringer på den korte bane.

Personer betyder noget i politik, men det gør partier også. Det gælder i særdeleshed i Tanzania. Landet har været styret af forskellige udgaver af regeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) siden uafhængigheden i 1961. Samia Suluhu Hassan overtager en regering og et sikkerhedsapparat, der vil gøre hvad de kan for at opretholde stabiliteten. Samtidig har rygterne svirret om interne magtkampe om posterne – og magten –når og hvis Magufuli skulle afgå ved døden, efter han forsvandt fra offentligheden for nogle uger siden. Forskellige fraktioner har forskellige præferencer, og Magufulis allierede vil gøre, hvad de kan, for at fastholde den kurs, der blev lagt under den nu afdøde præsident. Det er den virkelighed Samia Suluhu Hassan skal manøvrere i. Den nye præsident vil skulle etablere sin egen magtbase, før hun for alvor kan sætte sit aftryk på Tanzanias udvikling, og den slags tager tid.

Vi vil derfor skulle vente en rum tid, før vi ser politiske forandringer, hvis de kommer. Samia Suluhu Hassan er både blevet betegnet som svag og som hård, hvilket jo peger i forskellige retninger. Hun blev hentet ind som minister af den forrige Præsident, Jakaya Kikwete, i 2010, og der spekuleres i, at hun politisk kan ligge tættere på hans linje. Sammenlignet med den egenrådige Magufuli var Kikwete kendt som en mere inddragende præsident. Han brugte tid på at konsultere med mange og gav også oppositionen muligheder, for eksempel ved at lade dem besætte vigtige udvalgsformandsposter i parlamentet. Kikwete kunne også være brutal, men Tanzania blev generelt mere frit og demokratisk i hans regeringstid. Kikwete havde også et større internationalt udsyn og udviste også større forståelse for det private erhvervsliv end sin efterfølger.

Om der kommer politiske forandringer under Præsident Samia Suluhu Hassan, er det er endnu for tidligt at udtale sig skråsikkert om. Hun er valgt på det samme partiprogram som Magufuli, så hvis der kommer ændringer, bliver det formentligt primært i form af justeringer og en anden stil. Vi skal næppe forvente revolutionerende forandringer. Man kan håbe, at hun bliver en mere lyttende præsident, også når det angår folk, der afviger fra partilinjen. Men det burde alt andet lige også gøre livet lettere for vestlige bistandsdonorer som Danmark, der havde fået et stadigt mere anstrengt forhold til nu afdøde Magufuli.

Se også Nic Cheeseman’s interview med Thabit Jacob her: http://democracyinafrica.org/interview-president-magufulis-death-his-successor-and-the-future-of-tanzanian-politics/

Regioner
Tanzania

DIIS Eksperter

Rasmus Hundsbæk Pedersen
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Seniorforsker
91325504
Tanzanias kontroversielle præsident Magufuli er død
Vi skal næppe forvente afgørende forandringer fra vice-præsident Samia Suluhu Hassan