Podcast

Pest eller kolera: Hvorfor gik Danmark i krig i Kosovo?

Ny podcast om de politiske beslutninger, der dannede grundlag for Danmarks deltagelse i krigen i Kosovo
Foto: Thomas Rønn, FOV Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste 1999

Den 17. juni 2019 er det 20 år siden, at Folketinget vedtog at sende en dansk bataljon til Kosovo som del af den internationale styrke KFOR. Inden da havde Danmark deltaget i en flere måneder lang luftkrigimod det tidligere Jugoslavien - uden et eksplicit FN-mandat.

Det var kulminationen på halvandet års krise om situationen i Kosovo. Og på trods af, at den danske Kosovo-indsats ikke altid kunne støtte sig til et eksplicit FN-mandat, var det en beslutning, som et relativt bredt flertal i Folketinget stod bag.

Men hvorfor gik Danmark i krig?

Det er det spørgsmål, denne udgave af DIIS podcast kredser om - når vi skruer tiden tilbage og ser nærmere på de politiske beslutninger, der dannede grundlag for det danske engagement i Kosovo.

Gæst:Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved DIIS.Mikkel har været med til at lave en historisk undersøgelse om Danmarks krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan, som udkom i februar 2019 (også kendt som Krigsudredningen).Han har været forfatter på delundersøgelsen om Kosovo, hvor han har kortlagt baggrunden for de politiske beslutninger om dansk deltagelse i Kosovo. Krigsudredningen er udarbejdet under ledelse af lektor Rasmus Mariager (Saxo-Instituttet, Københavns Universitet) og professor Anders Wivel (Institut for Statskundskab, Københavns Universitet).

Vært: Sara Gro Vagtholm.

Du kan læse mere om, hvorfor Danmark gik i krig på krigsudredningens hjemmeside, hvor du kan downloade alle fire bind af udredningen: Hvorfor gik Danmark i krig? Her kan du også finde de centrale dokumenter for delundersøgelsen, som bliver nævnt i podcasten: https://krigsudredning.ku.dk/

DIIS Eksperter

Mikkel Runge Olesen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 28510502
Pest eller kolera: Hvorfor gik Danmark i krig i Kosovo?