Digital

Elever får hjælp til at håndtere troldene i deres feed

DIIS udgiver undervisningsmateriale om desinformation – især den, der kommer fra Rusland

Sociale medier åbner nye muligheder for at sprede desinformation – det vil sige propaganda, som skal påvirke folks holdninger, selv om afsenderen ved, at den er falsk.

Særligt Rusland har oprettet et netværk af platforme – tv- og radiokanaler, nyhedsbureauer og sider på Facebook, Snapchat og Twitter – som de aktivt bruger til at sprede desinformation både til den russiske befolkning og til resten af verden.

Som medieforbrugere skal vi være forberedte på den form for påvirkning. Vi skal også vænne os til at være vores egne faktatjekkere, så vi ikke risikerer selv at sprede desinformation. Men det kan være svært at overskue og gennemskue.

Derfor udgiver DIIS ”Trolde i dit feed”, som er et digitalt undervisningsmateriale til gymnasieelever og folkeskolens ældste klasser. Det klæder eleverne på til at identificere desinformation, gør dem kloge på, hvad de selv kan gøre – og tager dem med helt ind i maskinrummet på en russisk troldefabrik.

Undervisningsmaterialet giver baggrund og konkrete værktøjer til at håndtere desinformation og falske nyheder:

  • Seniorforsker på DIIS Flemming Splidsboel Hansen forklarer, hvordan Rusland i længere tid har arbejdet strategisk med desinformation – eksempelvis i forbindelse med annekteringen af Krim i 2014.
  • Professor Rebecca Adler-Nissen bidrager med helt nye forskningsresultater, der peger på, at desinformation har en tendens til at ramme bestemte befolkningsgrupper.
  • Redaktør på Tjekdet.dk Thomas Hedin giver en række helt konkrete råd til, hvordan man selv kan tjekke sit nyhedsfeed og undgå at sprede falske nyheder.

Se publikationen her

Regioner
Rusland

DIIS Eksperter

Flemming Splidsboel Hansen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 9132 5602
Anne Blaabjerg Nielsen
Kommunikation
Kommunikationsmedarbejder
+45 9132 5402
none
Trolde i dit feed
Russisk desinformation