Tidsskriftsartikel

Hvad er egentlig en fejlslagen stat?

Begrebet er politisk stærkt, men analytisk svagt. Det rejser flere problemer end det løser

En ny artikel af projektforsker Louise Riis Andersen går tæt på begrebet "fejlslagne stater" og spørger, hvorfor og hvordan det har fået så prominent en placering i diskussionen om udvikling og sikkerhed i det 21. århundrede. Artiklens budskab er, at begrebet er politisk stærkt, men analytisk svagt: Det mobiliserer til handling over en bred kam, men som forståelsesramme giver det kun en begrænset indsigt i de mange forskelligartede og komplekse problemstillinger, der er på spil.

Svage, skrøbelige og fejlslagne stater har i flere år stået højt på den internationale dagsorden. Velfungerende stater ses som en forudsætning for fred, sikkerhed, retfærdighed, udvikling og respekt for menneskerettighederne, både for de der bor i de svage stater og for os i den vestlige verden. På den måde forener diskussionen en lang række alvorlige problemstillinger lige fra ekstrem fattigdom over voldelige konflikter til transnational terrorisme og organiseret kriminalitet. Det er det, der gør den relevant og vedkommende. Men også det, der gør den flagrende og ufokuseret. For hvad vil det i grunden sige, at en stat er fejlslagen?

Ved at gennemgå de forskellige tanker, der ligger bag forestillingen om, at nogle stater i dag er "fejlslagne", viser artiklen, hvorledes begrebet formår at samle en meget bred vifte af hensyn, interesser og målsætninger og derigennem skabe grundlaget for en bred enighed om, at "noget" må gøres. Men enigheden er overfladisk og hænger kun sammen, så længe diskussionen forbliver abstrakt og generel. Så snart der skal sættes handling bag ordene, viser begrænsningerne sig. Forestillingen om den fejlslagne stat anviser en lang række områder, der alle er vigtige, og som der kan og bør sættes ind overfor, men fordi den bygger på en uudtalt forventning om, at alle gode ting følges ad, giver den ikke nogen mulighed for konkret at afgøre, hvad der skal gøres først, og hvordan man i praksis afvejer hensynet til forskellige målsætninger, der på kort sigt peger i hver sin retning.

Artiklen er udkommet i det seneste nummer af "Udenrigs", der er et temanummer om fejlslagne stater. Artiklen fungerer som introduktionsartikel til temaet, der i øvrigt belyses gennem artikler om Afrika, Sudan, Somaliland, Bosnien, Afghanistan, Yemen, Nordkorea og Haiti. "Udenrigs" udgives af Dansk Udenrigspolitisk Selskab (www.udenrigs.dk).

Hvad er egentlig en fejlslagen stat?
Udenrigs, 2010, 6-18, 2010