Nyt projekt undersøger danske landbrugsinvesteringer i Afrika

Forskningsprojektet AIDA kortlægger de næste fem år landbrugsinvesteringer med særlig fokus på Tanzania og Uganda

Danske og andre landbrugsinvestorer tilskyndes i disse år til at investere i afrikansk landbrugsproduktion. Håbet er, at det vil skabe øget beskæftigelse og føre til øget fødevareproduktion og -sikkerhed og dermed sætte skub i en bæredygtig udvikling og samtidig være en attraktiv investeringsmulighed. Men hvad betyder det egentlig, når en udenlandsk landbrugsinvestor rykker ind? Skaber det nye muligheder? Sætter det gang i økonomien? Skaber det øget usikkerhed? Og for hvem og under hvilke omstændigheder?

Et nyt forskningsprojekt – Agricultural Investors as Development Actors? (AIDA)vil de næste fem år kaste lys på danske landbrugsinvestorer som udviklingsaktører.

AIDA vil kortlægge danske landbrugsinvesteringer fra såvel enkeltpersoner og landbrugsvirksomheder som fra institutionelle investorer i Afrika syd for Sahara og undersøge, hvad der driver og former disse investeringer og i hvor høj grad forventningerne bliver indfriet. Derudover vil projektet med fokus på Tanzania og Uganda undersøge danske (og udenlandske) landbrugsinvesteringers udviklingseffekter med særligt fokus på tre aspekter:

  • Beskæftigelse og afledte dynamiske effekter
  • Opfattelsen af sikkerhed i adgangen til jord hos omkringboende landbrugere
  • Sikkerheden i adgangen til vand til såvel drikkevand som til produktive formål hos den omkringboende befolkning.

AIDAs mål er på et forskningsbaseret grundlag at bidrage til at fremme de positive – og beskytte mod de negative – udviklingseffekter, som kan opstå som følge af den voksende involvering af udenlandske investorer i landbrugssektoren i Afrika syd for Sahara for mennesker, der lever i og dyrker jorden i de områder, hvor landbrugsinvesteringerne finder sted, og derved bidrage til at øge udenlandske landbrugsinvestorers rolle som udviklingsaktører. Blandt andet vil AIDA undersøge i hvor høj grad de internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer, der i disse år er under udvikling f.eks. i FN-regi, bidrager til at styrke de positive og beskytte mod de negative udviklingseffekter af nye investeringer i landbrugssektoren.

AIDA udføres i et samarbejde mellem DIIS, som koordinerer projektet, Institut for Geovidenskab & Naturforvaltning på Københavns Universitet,Institut for Landbrugsøkonomi & Landbrugsindustri på Sokoine Landbrugsuniversitet i Tanzania og Institut for Landbrugsindustri og Naturressourceøkonomi på Makerere Universitet i Uganda.

Projektet har modtaget en bevilling på knap 10 millioner kroner fra Udenrigsministeriet gennem det Forskningsfaglige Udvalg for Udviklingsforskning (FFU) under det Strategiske Forskningsråd og løber frem til begyndelsen af 2021. Projektbevillingen administreres via Danida Fellowship Centre.

Forskerholdet består af Helle Munk Ravnborg fra DIIS, Rikke Brandt Broegaard fra Københavns Universitet, Evelyne Lazaro og Khamaldin Mutabazi fra Sokoine Landbrugsuniversitet og Bernard Bashaasha og David Tumusiime fra Makerere Universitet. Derudover vil forskerholdet bestå af to ph.d.-kandidater fra Tanzania og to ph.d.-kandidater fra Uganda.

AIDA vil blive gennemført i tæt dialog med såvel investorer og lokalbefolkning, som de organisationer og myndigheder, der i Danmark, Tanzania og Uganda har til opgave at fremme, overvåge og regulere landbrugsinvesteringer og deres udviklingseffekter. Forskerholdet har således allerede etableret kontakt til flere relevante organisationer herhjemme, inklusive Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og foreningen Danish Farmers Abroad, der alle har udtrykt interesse for at deltage i og følge projektet.

For yderligere information om AIDA, se projektbeskrivelsen, følg med på www.diis.dk/aida eller kontakt seniorforsker Helle Munk Ravnborg, DIIS.

DIIS Eksperter

Helle Munk Ravnborg
Bæredygtig udvikling og regeringsførelse
Seniorforsker
+4525471657