DIIS Policy Brief

Kampagner mod ekstremisme på nettet har ingen dokumenteret effekt

Direkte modpropaganda preller af på unge, der er midt i et oprør mod autoriteter

Ekstremister og propagandister flokkes på de sociale medier, og det skaber bekymring for radikalisering af sårbare unge.

Flere forskere, ministre og interesseorganisationer slår derfor til lyd for at forebygge online-radikalisering med modnarrativer – enten direkte modkampagner, der skal udfordre og latterliggøre ekstremisternes ideologi, eller alliancer med eksempelvis moderate imamer eller organisationer for at præsentere de unge for positive alternativer.

Men effekten af modnarrativer er tvivlsom og kan i værste fald være den modsatte af intentionen. Den bedste løsning er derfor det lange seje træk med (ud)dannelse og kritisk tænkning, skriver Tobias Gemmerli i sit policy brief ”Kampen mod online-radikalisering starter offline”.

Mange unge er fanget i en identitetspolitisk modstandskamp, hvor de er i oprør mod autoriteter og først og fremmest søger at få bekræftet egne idéer og radikale inklinationer. Modnarrativer, der er baseret på autoriteter, risikerer blot at bekræfte eller måske endda forstærke oprørstrangen.

Briefet giver fire konkrete anbefalinger i kampen mod ekstremistiske narrativer på nettet:

  • Sats på en langsigtet styrkelse af kritisk tænkning og en åben demokratisk kultur
  • Uddan unge i digitale kundskaber, der gør dem bedre i stand til at forstå de sociale mediers virkemåder og gennemskue manipulation
  • Undgå at anvende direkte modnarrativer, som udfordrer og falsificerer den ekstremistiske ideologi.
  • Undgå at fremme positive alternativer via strategiske alliancer med organisationer I civilsamfundet

En uddybende diskussion af tiltagene mod ekstremisme på nettet findes i rapporten Online-radikalisering: Forebyggelse på internettet.som kan downloades herunder.

Emner
Regioner
EU
none
Kampen mod online-radikalisering starter offline
ekstremisme på nettet