Artikel

Merkel i direkte konfrontation med Trump

Det tyske G20 formandskab afviser isolationisme

Tyskland har overtaget formandskabet for G20 og arbejdet frem imod G20 statsledernes topmøde i Hamborg i juli måned næste år er begyndt. Angela Merkels agenda er en mere eller mindre direkte udfordring af de signaler, Donald Trump har givet om sin dagsorden for USA i de kommende år. Under mottoet ”Shaping an interconnected world”, vil det tyske formandskab arbejde for at det internationale samarbejde styrkes yderligere:

“It is the G20’s job to ensure that globalisation benefits everyone. The aim is to strengthen the benefits of globalisation and worldwide interconnectedness, and to ensure that more people reap benefits. The German government is thus setting a course diametrically opposed to isolationism and any return to nationalism”.

Merkels udfordring af ”isolationisme” og ”nationalisme” rammer naturligvis bredere end blot Donald Trump.

Europa har jo i høj grad sine egne udfordringer med netop de tendenser. Når Merkels agenda alligevel af mange læses som særligt kontroversielt for Tysklands relation til Trump skyldes det, at netop de to står som de to mest magtfulde eksponenter for en stadigt mere polariseret diskurs om globalisering. Helt konkret er der en hel række centrale G20 temaer – fra klimaaftaler til WTOs fremtidige rolle - hvor Trump har signaleret mere eller mindre radikale kursskifter fra USA's side.

2017 bliver med andre ord også i G20 regi et nervepirrende år. Men det tyske formandskab lader sig på ingen måde skræmme. Tværtimod er der lagt et ambitiøst program på bordet, organiseret omkring tre søjler: robusthed, bæredygtighed, og ansvarlighed.

Forud for lanceringen af det tyske formandskabs agenda, var det forventet, at temaet om økonomisk robusthed ville indbefatte en problematisering af verdensøkonomiens stigende gældsætning, et nøgletema i IMFs Global Financial Stability Report fra oktober måned og traditionelt en hjertesag for Merkel. I den endelige, officielle udgave af den tyske G20 agenda er der imidlertid kun skygger af det tema tilbage.

En nærliggende fortolkning af hvorfor temaet ikke blev eksplicit italesat i den endelige officielle G20 agenda, kunne være, at emnet er ikke så lidt følsomt for tyskerne selv – som påpeget for nylig af seniorforsker Jakob Vestergaard i en artikel på Finans.

Det videre forløb omkring det tyske G20 formandskab bliver usædvanligt spændende at følge. Planen for de ministerielle møder frem i mod topmødet i Hamborg ser ud som følger:

22. januar: Landbrugsministre, Berlin

16-17 februar: Udenrigsministre, Bonn

17-18 marts: Ministre med ansvar for digitalisering, Düsseldorf

18-19 maj: Arbejdsministre (Bad Neuenahr) og Sundhedsministre (Berlin)

7-8 juli: Statsledere, Hamborg

Merkel blæser mod vinden i sin kamp mod gælden
Finans.dk, 2016-11-24T01:00:00