Telefon
+45 9132 5594
Mobil
91325594
E-mail
asan@diis.dk
Download pressefoto

Astrid Nonbo Andersen

Seniorforsker
Fred og vold
Bio

Primære forskningsområder

Astrid Nonbo Andersens primære forskningsfelt er historisk retfærdighed og historiepolitik. Mere bredt fokuserer Astrid Nonbo Andersens forskning på moderne politisk idehistorie, moderne global historie, det 20. årh. historie og retshistorie. Teoretisk er hun særligt optaget af suverænitetsteori, erindringsteori, post- og dekoloniale studier, retsfilosofi, nationalismestudier og historiefilosofi.  

Derudover interesserer hun sig også for klimaretfærdighed, klimapolitik og naturrettigheder.

Aktuel forskning 

Hendes igangværende Sapere Aude forskningslederprojekt Truth and Reconciliation in the Nordic Countries omhandler sandheds- og/eller forsoningsprocesserne i Norge, Sverige og Finland. Hun har tidligere undersøgt Grønlands forsoningsproces og har desuden forsket i de undskyldnings- og erstatningskrav, der er blevet rejst mod den danske stat dels fra forskellige grupperinger på de amerikanske jomfruøer, dels fra de grønlandske ”eksperimentbørn” og de danske Godhavnsdrenge. Hun har bl.a. udgivet bogen Ingen Undskyldning på Gyldendal (2017) om emnet.

I 2016 udgav hun sammen med Christian O. Christiansen antologien Amerikanske Tænkere på Informations Forlag.

Astrid Nonbo Andersen er desuden tilknyttet forskningsprojektet Indigenous Homemaking as Survivance (INDHOME): Homemaking as Cultural Resilience to the Effects of Colonisation and Assimilation. Projektet er bevilliget af Det Norske Forskningsråd: Samisk III) og ledes af Astri Dankertsen, Lektor ved Nord Universitet.

I dette projekt arbejder Astrid Nonbo Andersen i underprojekt 2 sammen med Inge Høst Seiding, Ilisimatusarfik; Krister Stoor, Umeå Universitet og Astrid Marie Holand, Nord Universitet. Projektet er et komparativt historisk studie af skandinavisk boligpolitik i efterkrigstiden i hhv. Grønland og det nordlige Sverige og Norge.

Projektet undersøger, hvordan skandinaviske efterkrigstids idealer om moderne boliger og sundhed har forandret oprindelige folks boligkultur i de to regioner. Projektet har særligt fokus på de politiske beslutningsprocesser i den forbindelse, dels dynamikken mellem skandinaviske beslutningstagere og repræsentanter for de oprindelige folk, dels med fokus på samarbejder mellem skandinaviske beslutningstagere på tværs af landegrænser.  

Læs mere om projektet